Årsopgørelse 2020

mar 2, 2021

SKAT er klar med årsopgørelsen for 2020 d. 15. marts 2021.

I lighed med tidligere år betyder det laaaange køer på SKAT’s hjemmeside, hvor danskere gerne venter flere timer for at finde ud af om de skal have penge tilbage, eller (som man frygter) skal af med skat.

Ser du røde tal når du endelig kommer igennem køen, så gå ikke i panik i første omgang – der kan være tale om fradrag der mangler at blive registreret!

din årsopgørelse

Det første du nok kigger efter når du “tjekker” din årsopgørelse efter flere timers ventetid, er om der er et rødt eller grønt tal på forsiden – altså om du skal have penge tilbage eller af med penge. Er tallet grønt trækker du nok vejret med lettelse, og tænker måske ikke yderligere over årsopgørelsen, for “jeg skal jo have penge tilbage”. Er tallet rødt, kan det virke som en mavepuster, og du tænker måske “nu igen, hvorfor er det altid mig der skal af med penge”.

SKAT danner din årsopgørelse på baggrund af data de modtager fra pengeinstitutter, din arbejdsgiver, pensionsselskaber osv. Så for mange dansker med alm. lønindkomst, vil de fleste oplysninger allerede fremgå af den foreløbige årsopgørelse, man ser når man er kommet igennem køen hos SKAT.

Hvad skal jeg være særlig opmærksom på i forbindelse med min årsopgørelse?

Nedenstående er ikke en udtømmende liste, men blot nogle af de mest relevante fradrag.

Befordringsfradrag

På grund af corona har mange danskere arbejdet mere hjemme end de normalt ville have gjort. Det betyder, at SKAT har valgt, at befordringsfradraget ikke automatisk fremgår af den årsopgørelse SKAT har dannet, i modsætning til tidligere år. Har du haft kørsel som berettiger til befordringsfradrag, skal du selv ind og registrere fradraget, på baggrund af det antal dage man har været på arbejdspladsen.

SKAT oplyser at de vil være særlige opmærksomme på dette område, når de senere kontrollere borgernes oplysninger.

Det begrænsede fradrag i forhold til tidligere, hvis du har arbejdet meget hjemme, kan give en restskat, da forskudsopgørelsen for 2020 formentlig har taget udgangspunkt i fuld befordringsfradrag hele året.

Håndværkerfradrag

Der er håndværkerfradrag (servicefradrag) for udvalgte ydelser i dit private hjem eller fritidsbolig. Op til 6.200 kr. i serviceydelser og 12.500 kr. vedr. håndværkerydelser. Der er KUN fradrag for arbejdslønnen inkl. moms. Det må ikke være betalt kontant.

Se listen over ydelser der giver ret til fradrag her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

Fradrag velgørenhed

Har du oplyst dit CPR-nr. i forbindelse med en donation har organisationen allerede indberettet din donation til SKAT, og fradraget vil være registreret på din årsopgørelse. Det er derfor en god ide at tjekke om organisationerne har indberettet dine donationer.

Du kan få fradrag op til 16.600 kr. i 2020.

Privat gæld

Har du lånt penge privat, har du fradrag for renterne. Modsat skal du beskattes af renteindtægter, hvis du har lånt penge til andre. Det kan f.eks. være renter af gældsbreve, mellemregninger med eget selskab ol.

Rejseudgifter

Rejseaktiviteten har for de fleste været begrænset i 2020. Men har du været på rejse i forbindelse med arbejdet, er der mulighed for at få fradrag for udgifter ifm. kost og logi, hvis din arbejdsgiver ikke har afholdt omkostningerne hertil. Endvidere er der mulighed for at få fradrag for småfornødenheder.

Særligt i forhold til corona

Som nævnt længere oppe i denne artikel, er der mange der har arbejdet hjemme i forbindelse med nedlukning i store dele af 2020.

Dette har konsekvenser i forhold til begrænset befordringsfradrag.

Men er der så andre fradrag at få i forbindelse med at man har arbejdet mere hjemme end normalt?

Har du haft hjemmearbejdsplads er det IKKE muligt at få fradrag for omkostninger til f.eks.

* strøm
* internet
*brug af privat computer eller telefon
* midlertidig hjemmearbejdsplads

Der er dog mulighed for at få fradrag for et værelse, hvis det fast er indrettet til hjemmekontor og ikke anvendes til andet. Det er dog kun i særlige tilfælde, at det kan trækkes fra.

Har din arbejdsgiver stillet skrivebord mv. til rådighed, for at du kan arbejde hjemme, har det ikke skattemæssige konsekvenser for dig, så længe møblerne fortsat er virksomhedens ejendom.